חדשות
טיפולים בתקופת חירום "קורונה"
[לידיעה המלאה]
 
גז צחוק


 

מהו גז צחוק?

גז צחוק, או נייטרוס אוקסיד בשמו הרפואי, הינו גז הניתן בשאיפה יחד עם חמצן על ידי מסיכה קטנה המונחת על האף. בתחילה הילד שואף חמצן בלבד למשך מספר דקות ואחר כך מועלית כמות גז הצחוק עד ל 30%-40% עד כמה דקות לפני גמר הטיפול. בסוף הטיפול שוב ניתן חמצן בלבד. אחד היתרונות הבולטים של גז הצחוק הינו השפעה מיידית  והתפוגגות מיידית- ברגע ששאיפתו מופסקת וניתן רק חמצן לפינוי השאריות מהגוף.

מהי ההשפעה של גז הצחוק?

לגז הצחוק מספר השפעות שעוזרות בטיפול בילד - הפחתת חרדה, הרגעה, טשטוש, שינוי תפיסת הזמן וגם אמנזיה. גז הצחוק עוזר גם להקטנת רפלקס הקאה מוגבר הקיים בחלק מהאוכלוסיה (גם במבוגרים). . מינון גבוה מידי גז הצחוק עלול לגרום לבחילות והקאות ולהרגשה כללית לא טובה. חשוב להדגיש כי במהלך הטיפול בגז הצחוק הילד נמצא בהכרה מלאה, הרפלקסים פועלים והוא מגיב לצוות המטפל. התחושה יכולה לבוא לידי ביטוי בריפיון, נמנום, חום באזור הגפיים ומסביב לפה, אך היא אישית ומשתנה מילד לילד.


למי הטיפול מתאים?

בראש ובראשונה הטיפול בגז הצחוק נועד להפחית חרדה ולכן הוא מתאים לילדים החוששים מפני טיפול השיניים. בנוסף, בגלל השפעתו על תפיסת הזמן הוא מאפשר טיפול בילדים קטנים במיוחד (מתחת לגיל 5) שהם לרוב חסרי סבלנות לשבת על הכיסא לפרקי זמן ממושכים. ילדים פעילים במיוחד וחסרי מנוחה מאפשרים לטפל בהם וילדים עם רפלקס הקאה מוגבר אף עשויים להזדקק לגז הצחוק כבר בשלב הבדיקה, לצורך ביצוע צילומי רנטגן. במצבים מועטים  מאוד אסור לטפל בגז צחוק. הטיפול מתאים לרוב הילדים.

הכנה לטיפול בגז צחוק

בטיפול בגז צחוק חשוב שהילד יוכל לנשום מהאף על מנת לאפשר נשימה של גז הצחוק והשפעתו. לא ניתן לשים את המסיכה על הפה מכיוון שהטיפול מתבצע בשיניים. לכן, במידה והילד סובל מהפרעות בנשימה דרך האף או שהוא מצונן – לא ניתן לבצע טיפול בגז צחוק.
כמו כן, מכיוון שגז הצחוק גורם לתנועתיות מוגברת של מערכת העיכול ועלול לגרום להקאה באמצע הטיפול, חשוב לבוא לטיפול עם קיבה ריקה - כלומר לאחר צום של 4 שעות, כולל שתיה עם דגש מיוחד על מוצרי חלב, מכיוון שעיכולם איטי.

מה עושים כשלא ניתן לטפל בגז צחוק?

ישנם מקרים בהם לא ניתן לבצע טיפול בגז צחוק בלבד - בילדים עם פוביה מטיפול שיניים או בילדים מאד קטנים שלא מסוגלים לשבת על הכיסא גם בעזרת הגז. במקרים אלה יש צורך בפניה לרופא מומחה לילדים. טיפול בתרופת הרגעה הניתנת בבליעה לפני הטיפול עשוי לעזור. יש לציין כי לתרופה משך השפעה של מספר שעות והטיפול התרופתי משולב בגז צחוק. במקרים בהם עדיין לא ניתן לבצע טיפול, ניתן לפנות לטיפול אצל רופא מומחה בהרדמה כללית. חשוב לזכור כי כל ילד שונה ומתנהג אחרת, קצב ההתבגרות שונה וישנם גורמים רבים אישיותיים וסביבתיים המשפיעים על יכולת הילד להתמודד עם טיפול שיניים. כך שכל ילד מצריך דרך טיפול שונה ולא תמיד ניתן לטפל באותו אופן בשני ילדים שונים.